Δευτέρα, Ιουνίου 9

βρώμικος κόσμος

Charles Bukowski
βρωμικος κόσμος
μετφρ¨Γ. Μπλάνας, Ε. Καλλιφατίδη
Απόπειρα, 1988

Λος Άντζελες: τα σκοτεινά μπαρ, οι μοναχικές νύχτες, οι παράξενοι έρωτες της μεγαλούπολης.
Κάθονταν και ρουφούσαν τα ποτά τους.
Απ' έξω ακουγόταν ο θόρυβος των αυτοκινήτων που ανεβοκατέβαιναν τη λεωφόρο Χόλιγουντ.
Ο ήχος ήταν συνεχής σαν παλίρροια, σαν κύματα, σαν τον ωκεανό, κι ήταν στ' αλήθεια ωκεανός: εκεί έξω είχε καρχαρίες, μπαρακούντα, μέδουσες, χταπόδια, οστρακόδερμα, φάλαινες, μαλάκια, σφουγγάρια, δράκαινες και όλα τα παρόμοια.
Μέσα βρίσκονταν σ' ένα απομονωμένο ενυδρείο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ιστορίες καθημερινές και αλλες ίσως οχι και τόσο. σ'ενα κόσμο βρώμικο και σκοτεινό, στον αληθινο κοσμο του Μπουκόφσκι.

3 σχόλια:

περιούσιος είπε...

Πραγματικά ο κόσμος του Μπουκόφσκι! Στην ιστορία, όπου ο αφηγητής ανταμώνει με ένα μεσήλικα επιτυχημένο μέθυσο συγγραφέα, έχω την εντύπωση ότι ο συγγραφέας αυτός είναι ο ίδιος ο Μπουκόφσκι, που φημιζόταν για την αγάπη του στο ποτό (στο "ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ" να δείτε τι έπινε). Πιο πολύ μου άρεσε το διήγημα "350 κιλά, αν το είπα σωστά.

κοπρόγατα είπε...

Γεια σου περούσιε! γενικα οι ιστοριες και τα ποιηματα του ειναι λιγο πολυ αυτοβιογραφικα. και η αληθεια ειναι οτι επινε "αρκετα". ολοι ομως οι ανθρωποι με ευαισθησίες το ριχνουν στις καταχρησεις που και που..

περιούσιος είπε...

Αυτός, όμως, το παράκανε με τις καταχρήσεις, κοπρόγατά μου! Διαβάζεις το "ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ" ή τον "ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ" και αισθάνεσαι ότι θα καταντήσεις και εσύ αλκοολικός. Πάντως, η γραφή του είναι απολαυστική και δεν κουράζει καθόλου. Και, πράγματι, οι περισσότερες ιστορίες του είναι αυτοβιογραφικές. Το alter ego του, ο Χένρι Τσινάσκι, πρωταγωνιστεί στα περισσότερα έργα του.